Bureauwaardering is sinds 1 juli 2021 een nieuwe taxatievorm.

Per 1 juli 2021 is er naast het nieuwe taxatierapport Wonen een nieuwe taxatievorm geïntroduceerd, namelijk de bureauwaardering. Taxerik is gecertificeerd om deze bureauwaarderingen gevalideerd op te maken.

Waarom is er een bureauwaardering en waarom kies ik hiervoor?

Een bureauwaardering is een alternatief voor het taxatierapport Wonen, maar is enkel mogelijk in specifieke situaties. Men kiest voor een bureauwaardering vanwege de snelheid van aanleveren (de doelstelling is binnen maximaal 8 werkuren na ontvangst van de aanvraag) en de lagere kosten. Daarentegen is een bureauwaardering een heel ander product dan je normaliter bij een taxatierapport kunt verwachten. Zo zal de taxateur de woning niet ter plaatse fysiek inspecteren en doet hij beperkt onderzoek naar externe bronnen. 

De taxateur stemt het oordeel en deze bureauwaardering af op het doel van de waardering. Daarom wordt alleen opgeschreven in de waardering wat relevant is voor dat doel. Door al deze beperkingen is de door de taxateur gewaardeerde marktwaarde minder betrouwbaar dan bij een volledige taxatie. Het is daarom ook een waardering en geen waardebepaling! Dit levert daardoor een grote mate van taxatieonzekerheid op. Indien u een grotere mate van taxatiezekerheid wilt, adviseren wij u om (alsnog) opdracht te geven voor een volledige taxatie, een zogenaamde Professionele Taxatiedienst (PTD).

Wanneer kunt u niet kiezen voor een bureauwaardering?

In onderstaande situaties is het niet mogelijk een bureauwaardering uit te brengen:

De gekozen geldverstrekker staat geen bureauwaardering toe;

Er is sprake van een nieuwbouwwoning (die nog niet is opgeleverd);

Er is sprake van een ander doel dan ‘het verkrijgen of aanpassen van (hypothecaire) financiering’;

Er is sprake van een verzoek van de opdrachtgever om ook een verbouwing mee te taxeren in een 2e marktwaarde met een bijzonder uitgangspunt; De taxateur kan wel de huidige situatie taxeren in een bureauwaardering.

Er is geen sprake van volle eigendom bij de eigendomssituatie van het te taxeren object;

Het te taxeren object is een appartementsrecht;

Er is sprake van één van de volgende woningtypes:

 • Galerijflat
 •  Portiekflat
 • Corridorflat
 • Maisonnette
 • Benedenwoning
 • Bovenwoning
 • Portiekwoning
 • Woonwagen / stacaravan
 • Woonwagenstandplaats
 • Stacaravanstandplaats
 • Woonboot
 • Ligplaats
 • Waterwoning
 • Woon-/winkelpand

Er is sprake van het taxeren van meerdere kadastrale percelen;

De opdrachtgever bewoont het getaxeerde object zelf niet of gaat het getaxeerde niet zelf bewonen;

De vraag ‘Is de taxatie voor een lening om de woning te kopen?’ is beantwoord met ‘ja’ en de opdrachtgever verklaart het volgende: ‘Bij de koop of de verkoop van de woning heb ik afspraken gemaakt die invloed kunnen hebben op de marktwaarde van de woning. Ik heb afgesproken dat ’

Er is sprake van een ‘verhoogd risico’ op funderingsschade na controle bij Fundermaps;

Er is sprake van een andere bestemming dan ‘wonen’ of ‘woongebied’ is of er is geen bestemmingsplaninformatie beschikbaar volgens de informatie van Ruimtelijkeplannen.nl;

Er is sprake van bodemverontreiniging die op de eigendomsinformatie is genoemd;

Nadat 2 modelmatige rapporten zijn opgevraagd bij de modelwaardeleveranciers blijkt dat geen enkel modelmatig rapport geleverd kan worden omdat de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van minimaal 90% met een maximale afwijking van 10%, zoals in de ‘Richtlijn verantwoord gebruik modelmatige taxaties’ niet wordt gehaald.

Er is sprake van een te leveren modelwaarde die hoger is dan het door de geselecteerde geldverstrekker vooraf vastgesteld bedrag (bijv. € 750.000, --).

U kunt mij altijd bellen of mailen voor aanvullende vragen.

Erik Dekker

RM RT Register Makelaar en Taxateur

Een aantal vragen die ik regelmatig krijg

Wordt een bureauwaarderingen ook geaccepteerd voor Nationale Hypotheek Garantie?

Jazeker, onze bureauwaarderingen voldoen aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering. Onze bureauwaarderingen worden dus altijd geaccepteerd voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) financieringen.

Wat is NHG?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de naam van de garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning.
Als u een hypotheek afsluit maakt u samen met de hypotheek geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheek tijdelijk geheel of gedeeltelijk niet meer mogelijk is. U kunt dan in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit waarmee u in staat wordt gesteld een moeilijke periode te overbruggen zodat u in uw woning kunt blijven wonen. Met NHG krijgt u een korting op de hypotheekrente omdat de geldverstrekker minder risico loopt.
Is Taxerik bekend met de plaatselijke omstandigheden?

Ja, Taxerik is bekend met de plaatselijke omstandigheden. Dit komt doordat de geldverstrekkers eisen dat een bureauwaardering wordt opgesteld door een taxateur die plaatselijk goed ingevoerd is en dat de te taxeren woning binnen een straal van 20 kilometer vanaf Veenendaal ligt.

Hoeveel exemplaren van een bureauwaardering ontvang ik?

U ontvangt van de taxateur de bureauwaardering in digitale vorm, per e-mail.

Is het tarief van Taxerik inclusief BTW en validatiekosten?

Alle op deze site genoemde tarieven zijn inclusief BTW. Indien je kiest voor een gevalideerd bureauwaardering, dan zijn de kosten hiervan eveneens opgenomen in de vermelde prijzen. Kosten van kadastrale recherche en het opvragen van standaardstukken zijn eveneens inbegrepen in de vermelde tarieven. Eventuele kosten van extra milieu- en/of bodemrapporten zullen afzonderlijk in rekening worden gebracht, echter altijd nadat dit met u is overlegd.

Voldoet het bureauwaardering van Taxerik aan de eisen van de Nederlands geldverstrekkers?

Taxerik garandeert dat het rapport voldoet aan de eisen van alle in Nederland gevestigde geldverstrekkers.

Door het valideren van het bureauwaardering door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) of Taxateurs Unie accepteren alle Nederlandse geldverstrekkers het rapport.

Betrouwbare taxatie en bureauwaardering

Taxerik is een onafhankelijk bureau en niet verbonden aan een makelaar of adviseur. Een eerlijk, transparant en objectief bureauwaardering is het resultaat.

Neem contact met mij op

E: info@taxerik.nl

T: 06 48 70 60 37

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Neem contact met mij op

E: info@taxerik.nl

T: 06 48 70 60 37

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.