Bereken direct wat uw bureauwaardering kost

Bereken direct wat uw bureauwaardering kost

Bureauwaardering

Per 1 juli 2021 is er naast het nieuwe taxatierapport Wonen een nieuwe taxatievorm geïntroduceerd, namelijk de bureauwaardering. Taxerik is gecertificeerd om deze Bureauwaarderingen gevalideerd op te maken.

Waarom is er een bureauwaardering en waarom kies ik hiervoor?
Een bureauwaardering is een alternatief voor het taxatierapport Wonen, maar is enkel mogelijk in specifieke situaties. Men kiest voor een bureauwaardering vanwege de snelheid van aanleveren (de doelstelling is binnen maximaal 8 werkuren na ontvangst van de aanvraag) en de lagere kosten. Daarentegen is een bureauwaardering een heel ander product dan je normaliter bij een taxatierapport kunt verwachten. Zo zal de taxateur de woning niet ter plaatse fysiek inspecteren en doet hij beperkt onderzoek naar externe bronnen. 

De taxateur stemt het oordeel en deze bureauwaardering af op het doel van de waardering. Daarom wordt alleen opgeschreven in de waardering wat relevant is voor dat doel. Door al deze beperkingen is de door de taxateur gewaardeerde marktwaarde minder betrouwbaar dan bij een volledige taxatie. Het is daarom ook een waardering en geen waardebepaling! Dit levert daardoor een grote mate van taxatieonzekerheid op. Indien u een grotere mate van taxatiezekerheid wilt, adviseren wij u om (alsnog) opdracht te geven voor een volledige taxatie, een zogenaamde Professionele Taxatiedienst (PTD).

Wanneer kunt u niet kiezen voor een bureauwaardering?
In onderstaande situaties is het niet mogelijk een bureauwaardering uit te brengen:

 1. De gekozen geldverstrekker staat geen bureauwaardering toe; 
 2. Er is sprake van een nieuwbouwwoning (die nog niet is opgeleverd); 
 3. Er is sprake van een ander doel dan ‘het verkrijgen of aanpassen van (hypothecaire) financiering’;
 4. Er is sprake van een verzoek van de opdrachtgever om ook een verbouwing mee te taxeren in een 2e marktwaarde met een bijzonder uitgangspunt; De taxateur kan wel de huidige situatie taxeren in een bureauwaardering.
 5. Er is geen sprake van volle eigendom bij de eigendomssituatie van het te taxeren object;
 6. Het te taxeren object is een appartementsrecht;
 7. Er is sprake van één van de volgende woningtypes:
  a. Galerijflat
  b. Portiekflat
  c. Corridorflat
  d. Maisonnette
  e. Benedenwoning
  f. Bovenwoning
  g. Portiekwoning
  h. Woonwagen / stacaravan
  i. Woonwagenstandplaats / Stacaravanstandplaats
  j. Woonboot
  k. Ligplaats
  l. Waterwoning
  m. Woon-/winkelpand
 8. Er is sprake van het taxeren van meerdere kadastrale percelen; 
 9. De opdrachtgever bewoont het getaxeerde object zelf niet of gaat het getaxeerde niet zelf bewonen;
 10. De vraag ‘Is de taxatie voor een lening om de woning te kopen?’ is beantwoord met ‘ja’ en de opdrachtgever verklaart het volgende: ‘Bij de koop of de verkoop van de woning heb ik afspraken gemaakt die invloed kunnen hebben op de marktwaarde van de woning. Ik heb afgesproken dat ’
 11. Er is sprake van een ‘verhoogd risico’ op funderingsschade na controle bij Fundermaps;
 12. Er is sprake van een andere bestemming dan ‘wonen’ of ‘woongebied’ is of er is geen bestemmingsplaninformatie beschikbaar volgens de informatie van Ruimtelijkeplannen.nl;
 13. Er is sprake van bodemverontreiniging die op de eigendomsinformatie is genoemd;
 14. Nadat 2 modelmatige rapporten zijn opgevraagd bij de modelwaardeleveranciers blijkt dat geen enkel modelmatig rapport geleverd kan worden omdat de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van minimaal 90% met een maximale afwijking van 10%, zoals in de ‘Richtlijn verantwoord gebruik modelmatige taxaties’ niet wordt gehaald.
 15. Er is sprake van een te leveren modelwaarde die hoger is dan het door de geselecteerde geldverstrekker vooraf vastgesteld bedrag (bijv. € 750.000, –).

U kunt mij altijd bellen of mailen voor aanvullende vragen.

Verkrijgen hypothecaire financiering

Een taxatie is een objectieve waardebepaling van onroerend goed ten behoeve van de aanvraag van een hypothecaire geldlening. Aan de hand van het taxatierapport kan de geldgever beoordelen of een hypothecaire lening al dan niet verantwoord verstrekt kan worden op basis van het aangekochte object.
Een taxatierapport geeft belangrijke gegevens van uw eigen huis of het huis dat u heeft gekocht. Veel banken en andere financiële instellingen stellen een taxatierapport verplicht voordat zij een hypotheek verstrekken. De geldverstrekker (de bank) wil zekerheid omtrent de reële waarde van het huis waar u een financiering (hypotheek) voor vraagt. Daarbij is een onafhankelijk oordeel van een deskundige vereist

Aankoop beslissing/ verkoopbeslissing
Het daadwerkelijk kopen of verkopen van jouw woning of appartement is een grote stap en vraagt om een goede afweging. Een belangrijk element is de marktwaarde. Een onafhankelijk oordeel, waarbij de hoogte van de marktwaarde niet afhangt om de woning ook daadwerkelijk te mogen verkopen of aankopen, is essentieel om een goede keuze te kunnen maken.
Verbouwing (waarde voor en na verbouw)
Wil je verbeteringen aan de woning uitvoeren, zoals het uitbouwen van de woonkamer, nieuwe keuken of badkamer? Deze verbouwingskosten kan je zelf betalen of meefinancieren in je hypotheek. Door middel van een verbouwingsspecificatie dat een realistische inschatting is van de kosten kan er een marktwaarde na deze verbouwing worden opgenomen in het taxatierapport. Op basis van deze gegevens kan de financiering worden aangevraagd en kan het begrote bedrag worden achtergehouden in een bouwdepot.
Oversluiting hypotheek
Wil je een bestaande hypotheek oversluiten dan zal een geldverstrekker vragen om de actuele marktwaarde van de woning. Vroeger werd er een waardeverklaring opgesteld door een taxateur, echter is dit niet meer toegestaan. Op basis van hoeveel de woning waard is zal de hypotheek gebaseerd worden.
Boedelscheiding
Wanneer bij echtscheiding de woning wordt verkocht of door één van beiden wordt overgenomen, is het aan te raden een taxatie uit te laten voeren door een onafhankelijke taxateur. Op basis hiervan kan er een eerlijke verdeling plaatsvinden.
Marktwaarde in verhuurde staat
Wanneer je een beleggingspand wilt financieren vraagt de geldverstrekker om een ‘marktwaarde in verhuurde staat’. De marktwaarde zal berekend moeten worden aan de hand van de inkomsten (huur), uitgaven (lasten en beheer), rendement en correcties (overdrachtskosten, belasting en onderhoud).

Een andere situatie is wanneer de woning op de waardepeildatum nog bewoond wordt door een huurder. Ook dan zal er een ‘marktwaarde in verhuurde staat’ worden berekend.

Marktwaarde bij een nalatenschap
Een taxatie van de nalatenschap is voor twee redenen belangrijk. Allereerst is het een goede manier om bezittingen eerlijk te verdelen, waaronder de woning.
Daarnaast kan een taxatie nodig zijn om de aangifte voor het successierecht te doen. Over de erfenis moet erfbelasting worden betaald, zodat de waarde van de totale erfenis moet worden vastgesteld. Een taxatie geeft jou inzicht in deze waarde.

Waarom heb je een taxatie-rapport nodig?

Ik ben Erik Dekker, ik ben Taxerik. Recent opgericht in 2019, maar met meer dan 10 jaar kennis en ervaring in de makelaardij en taxaties. In deze jaren heb ik tal van (nieuwbouw)woningen verkocht, aangekocht, getaxeerd en verhuurd. Hoe gaaf is het vervolgens om dit verder uit te mogen bouwen vanuit mijn eigen bedrijf. En dat nog wel in Ede-Veenendaal en omgeving. Niet alleen het mooiste gebied van Nederland, maar ook de plaats waar ik kennis van de markt en mijn sociale netwerk heb. Van familie tot vrienden, van hardlopen tot de koffiebar en van serviceclub tot maatschappelijk project. U kunt mij hier vinden!

Erik Dekker

RM RT Register Makelaar en Taxateur

Een aantal vragen die ik regelmatig krijg

Wordt het taxatierapport of bureauwaardering ook geaccepteerd voor Nationale hypotheek Garantie?

Jazeker, onze taxatierapporten voldoen aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering. Onze taxatierapporten worden dus altijd geaccepteerd voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) financieringen

Wat is NHG?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de naam van de garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning.
Als u een hypotheek afsluit maakt u samen met de hypotheek geldverstrekker afspraken over de betaling van uw hypotheeklasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheek tijdelijk geheel of gedeeltelijk niet meer mogelijk is. U kunt dan in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit waarmee u in staat wordt gesteld een moeilijke periode te overbruggen zodat u in uw woning kunt blijven wonen. Met NHG krijgt u een korting op de hypotheekrente omdat de geldverstrekker minder risico loopt.
Is Taxerik bekend met de plaatselijke omstandigheden?

Ja, Taxerik is bekend met de plaatselijke omstandigheden. Dit komt doordat de geldverstrekkers eisen dat een taxatierapport of bureauwaardering wordt opgesteld door een taxateur die plaatselijk goed ingevoerd is en dat de te taxeren woning binnen een straal van 20 kilometer vanaf Veenendaal ligt.

Hoeveel exemplaren van het taxatierapport of bureauwaardering ontvang ik?

U ontvangt van de taxateur het taxatierapport of bureauwaardering in digitale vorm, per e-mail.

Is het tarief van Taxerik inclusief BTW en validatiekosten?

Alle op deze site genoemde tarieven zijn inclusief BTW. Indien je kiest voor een gevalideerd taxatierapport of bureauwaardering, dan zijn de kosten hiervan eveneens opgenomen in de vermelde prijzen. Kosten van kadastrale recherche en het opvragen van standaardstukken zijn eveneens inbegrepen in de vermelde tarieven. Eventuele kosten van extra milieu- en/of bodemrapporten zullen afzonderlijk in rekening worden gebracht, echter altijd nadat dit met u is overlegd.

Voldoet het taxatierapport of bureauwaardering van Taxerik aan de eisen van de Nederlandse geldverstrekkers?

Door het valideren van het taxatierapport of bureauwaardering door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) accepteren alle Nederlandse geldverstrekkers het rapport of bureauwaardering.

Kan ik nog vragen stellen over mijn taxatieopdracht?

Natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden over de taxatieopdracht zonder kosten. Vragen kunnen telefonisch, per mail of tijdens het opnemen van de woning te stellen. Mochten er aanvullende eisen zijn na het opstellen van het rapport dan zullen er helaas extra kosten in rekening gebracht gaan worden. Uiteraard wordt dit vooraf besproken. Natuurlijk zijn wij bereid kosteloos het rapport toe te lichten en vragen te beantwoorden. 

Betrouwbare taxatie

Taxerik is een onafhankelijk taxatiebureau en niet verbonden aan een makelaar of adviseur. Een eerlijk, transparant en objectief taxatierapport is het resultaat.

Neem contact met mij op

E: info@taxerik.nl

T: 06 48 70 60 37

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Neem contact met mij op

E: info@taxerik.nl

T: 06 48 70 60 37

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.